Termijnmarkt+zakt+richting+20+euro
© Nieuwe Oogst

Termijnmarkt zakt richting 20 euro

De notering van het april 2014 contract op de termijnmarkt voor fritesaardappelen daalt weer richting 20 euro.

Even steeg de notering vorige week nog naar 21,50 euro per 100 kilo. Dat was volgens Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) toen er op de aardappelherfstbeurs in Hannover een bevestiging kwam van de matige aardappeloogst in Duitsland.

De verwachte oogst komt uit op maximaal 9,2 miljoen ton aardappelen. Op de beurs spraken handelaren onder meer over afzetmogelijkheden in Rusland. Vooral in de regio rond Moskou waar veel aardappelen worden geteeld is veel neerslag gevallen en dat bemoeilijkt de aardappeloogst.

Bovengemiddelde nagroei

De bovengemiddelde nagroei van de aardappelen in de EU-5 landen drukt op dit moment de termijnnoteringen. Vandaag opent de termijnmarkt met 20,60 euro per 100 kilo. Toch verwacht BAI niet dat de notering ver beneden het 20 euro-niveau daalt gezien de actuele fysieke marktsituatie.

Een echte stijging ligt volgens analisten overigens ook niet voor de hand nu de oogst snel vordert in de belangrijke productielanden. Hiervoor is een impuls nodig vanuit de exportmarkt.

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer