Arcadis: verdubbeling veestapel na 2015

De Nederlandse veestapel kan twee keer groter worden als in 2015 varkens- en pluimveerechten en het melkquotum worden afgeschaft. Dat leidt tot 20 tot 50 procent extra stank en een steeds groter mestoverschot, meldt Arcadis.

Arcadis%3A+verdubbeling+veestapel+na+2015
© moniek jansen

‘Bovendien kunnen al die extra koeien, kippen en varkens leiden tot 500.000 voetbalvelden met mest, wat aanzienlijke risico’s voor de volksgezondheid en het milieu met zich meebrengt', geeft Sijas Akkerman namens Natuur&Milieu aan.

Dat blijkt uit vandaag verschenen onderzoek van ARCADIS, in opdracht van Natuur & Milieu, Milieudefensie en de natuur- en milieufederaties.

Begrenzen

Akkerman vindt het daarom belangrijk dat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en de Tweede Kamer de veestapel begrenzen. Die nemen vandaag een besluit over afschaffing van het maximaal te houden aantal varkens en kippen in Nederland.

De melkquota vervalt vanaf 2015. Nederland telde verleden jaar volgens CBS-gegevens zo’n twaalf miljoen varkens, bijna honderd miljoen kippen en zo’n vier miljoen runderen, waarvan twee miljoen melkkoeien.

Dierrechten

Natuur & Milieu, Milieudefensie en de natuur- en milieufederaties roepen de bewindsvrouw en Tweede Kamer op om de dierrechten voor kippen en varkens te handhaven en voor koeien in te voeren.

'Beter kan de agrarische sector omschakelen naar nieuwe verdienmodellen waarin de kwaliteit centraal staat. Dat ligt in lijn met de lange termijn LTO agenda voor boeren: beter produceren met minder energie, grondstoffen en emissies‘, stelt Akkerman.

Medicijnen

Zaken als een goede bodemkwaliteit, en veel aandacht voor dierenwelzijn en –gezondheid betalen zich volgens Natuur & Milieu terug.

'Koeien gaan langer mee, hebben minder medicijnen nodig en er hoeft minder kunstmest te worden aangekocht. Bovendien zijn boeren dan minder afhankelijk van de grillen van de markt', verklaart Akkerman naar aanleiding van het Arcadis-onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer