Zorgen rond Varken van Morgen

Het is stil rond de het Varken van Morgen van het CBL. LTO maakt zich zorgen of alle supermarkten de afspraken op tijd nakomen.

Zorgen+rond+Varken+van+Morgen
© Arnout Terpstra

‘Ik merk nog zo weinig beweging richting varkenshouders. Zij worden nog niet benaderd door de inkopers. Maar voor ons geldt; afspraak is afspraak: vanaf januari 2014 verkopen Nederlandse supermarkten alleen nog vers varkensvlees dat voldoet aan denieuwe inkoopspecificaties.'

Dat zei Maarten Rooijakkers, voorzitter van LTO Varkenshouderij dinsdag in Heerde tijdens het portefieullehoudersoverleg. Het Varken van Morgen leeft onder varkenshouders. Vooral de vraag wanneer er zicht komt op de vergoeding van de meerkosten.

De meerkosten verschillen per bedrijf. Zicht op de vergoeding komt er pas wanneer inkopers en slachterijen actief de boer op gaan om deelnemers te werven, schetst Rooijakkers.

Beloningsmodel

Veel Nederlandse varkenshouders kunnen op dit moment al voldoen aan de inkoopspecificaties zoals die per 1 januari 2014 gaan gelden. Dat neemt niet weg dat er wel afspraken moeten worden gemaakt over bijvoorbeeld prijs en leveringsvoorwaarden.

Dat is in mei van dit jaar bij de presentatie van de inkoopspecificaties afgesproken. Rooijakkers: ‘Het gaat niet alleen om prijs; het gaat vooral ook om continuïteit en een ander beloningsmodel.’

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst editie LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer