Klimaatsverandering maakt appels zoeter

Japanse appels zijn de afgelopen veertig jaar zoeter en zachter geworden. Onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Fruitboomonderzoek in het Japanse Tsukuba schrijven dit toe aan de klimaatsverandering.

Klimaatsverandering+maakt+appels+zoeter
© Peter van Houweling

De bevindingen van de onderzoekers zijn gepresenteerd in tijdschrift Scientific Reports. Ze bestudeerden gegevens over de Fuji, de bekendste appelsoort in Japan, en de Tsugaru.

De twee appelsoorten blijken tussen 1970 en 2010 geleidelijk zoeter en zachter te zijn geworden. De onderzoekers schrijven de veranderingen toe aan de vroegere bloei van de appelbomen en hogere temperaturen tijdens de rijping van de appels.

Rijping en suikers

In de betreffende teeltgebieden werd het elke tien jaar gemiddeld zo’n 0,3 graden warmer. Bij een hogere temperatuur verliest het fruit tijdens de rijping water. Tegelijk worden onder invloed van zonlicht zuren omgezet in suikers.

Mogelijk zijn ook Nederlandse appels zoeter en zachter. Volgens het Europese milieuagentschap EEA is de temperatuur in Europa sinds de industrialisering met 1 graad Celsius gestegen. Voor de rest van de wereld was de stijging 0,8 graad.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer