Rabobank: agribestuurder mist ruggengraat

Agrarische bestuurders moeten meer ruggengraat tonen. Doen zij dat niet dan is de Nederlandse exportpositie in het geding. Dat vindt Dirk Duijzer, directeur Coöperatie & Duurzaamheid van Rabobank Nederland.

Rabobank%3A+agribestuurder+mist+ruggengraat
© Engel Lamijer

In besturen van Nederlandse keuringsdiensten en agrarische belangenorganisaties worden problemen niet benoemd en opgelost, maar juist afgezwakt en weggekeken, zei Duijzer op een symposium van Wijn&Stael advocaten.

Duijzer noemt de recente schandalen rondom paardenvlees, aflatoxine, illegale arbeid en biologische eieren als voorbeeld. Daar werden de problemen zo klein mogelijk gemaakt en geprobeerd te verdoezelen.

Keuringinstanties

'De problemen worden afgeschoven op andere schakels in de keten', zegt Duijzer. 'De besturen van keuringsinstanties moeten daar veel scherper in zijn. Zelfs als dat betekent dat bedrijven failliet gaan.'

Duijzer stelt dat er te veel inteelt is in besturen. 'Veel bestuurders nemen zitting in verschillende besturen. Dat werkt vriendjespolitiek in de hand.'

Informatie en voorkennis

Volgens de Rabotopman wordt ook misbruikt gemaakt van toegang tot informatie en voorkennis. 'Er is geen besef van de belangrijkheid van publieke en algemeen belang taken.'

Duijzer: 'In de agrarische vakbladen lees ik zelden dat een boerenvoorman opstaat en zegt: dit is ook ons probleem en we gaan het oplossen. Er is veel meer bestuurlijke moed nodig in de agrarische sector'.

Politiek

Volgens Duijzer krijgt de agrarische sector van de politiek het voordeel van de twijfel. Maar Europa en derde landen kijken naar Nederland en vinden dat te veel controles privaat zijn geregeld.

'Dat wekt geen vertrouwen en Nederland verliest de controle als we dat niet veranderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer