Geen actie tegen Chinese zonnepanelen

De Europese Unie neemt voorlopig geen aanvullende maatregelen tegen Chinese producenten van zonnepanelen die mogelijk ongeoorloofde staatssteun hebben ontvangen.

Het EU-onderzoek naar de subsidiëring in de Chinese zonnepanelensector gaat wel verder, zo maakte de Europese Commissie vandaag bekend.

Volgens Brussel is het de grootste antisubsidiezaak die de EU ooit heeft gedaan. Het is het tweede onderzoek van de EU naar de Chinese zonnepanelensector.

Dumping

Er loopt ook een zaak naar de mogelijke dumping van zonnepanelen op de Europese markt. Beide zaken moeten voor het einde van het jaar zijn afgerond. Dan moet ook besloten worden of er definitieve maatregelen komen.

In de antidumpingzaak besliste Brussel begin juni om een tijdelijke importheffing van bijna 12 procent op Chinese zonnepanelen voor Europa op te leggen. De EU meent dat Chinese fabrikanten subsidies krijgen en de panelen tegen bodemprijzen op de Europese markt dumpen. Dit is schadelijk voor de Europese zonnepanelensector.

Akkoord

Onlangs wisten Peking en Brussel hier een akkoord over te bereiken. Er werd onder meer een minimumprijs afgesproken voor zonnepanelen bestemd voor de Europese markt. De Chinese bedrijven die het akkoord erkennen, zullen de importheffing niet langer hoeven te betalen.

Al blijft de maatregel wel van kracht. De ondernemers die zich niet aan de afspraken houden, moeten 47,6 procent importheffing betalen. Door deze deal wordt de Europese industrie al beschermd en dus zijn bijkomende maatregelen nu niet nodig, meent Brussel.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer