Google%2Doprichter+is+financier+kweekvlees
© Christoph linke

Google-oprichter is financier kweekvlees

Medeoprichter Sergey Brin van Google blijkt de grote geldschieter van het kweekvleesproject. In Londen presenteerde hoogleraar Mark Post van de Universiteit van Maastricht vanmiddag de kweekvleeshamburger en onthulde daarbij zijn financier.

Brin stelde de afgelopen jaren 700.000 euro ter beschikking. De Nederlandse overheid had al eerder 2 miljoen euro subsidie gegeven aan de voorloper van dit project. Brin investeerde volgens Post in het kweekvleesproject omdat hij begaan is met dierenwelzijn en het milieu.

Cel

Post bedacht een technologie waardoor uit één koeiencel vlees kan worden geproduceerd. In de hamburger zitten inmiddels zo'n veertig miljard cellen. Post gebruikte er spierstamcellen van een koe voor. De cellen groeien vanzelf, de onderzoekers hebben alleen de juiste omstandigheden voor de groei van de cellen verzorgd.

Post heeft drie maanden aan de hamburger gewerkt. De onderzoeker wijst erop dat een koe meer tijd nodig heeft om een dergelijk stukje vlees te produceren. Volgens Post kunnen er 175 miljoen hamburgers worden gemaakt uit één cel. Dit zou anders 440.000 koeien het leven hebben gekost.

Niet zo sappig

De kweekvleesburger werd gekeurd door de Oostenrijkse wetenschapper Hanni Rützler en schrijver Josh Schonwald. Volgens beiden ziet het vlees eruit als een echte hamburger en voelt die ook zo. 'Alleen is het niet zo sappig', vindt Rützler. Daar wordt volgens Post de komende maanden nog aan gewerkt. Nu zit er nog geen vet in de hamburger.

Mark Post weerlegt de twijfels over de voedselveiligheid van het stukje gekweekte vlees. 'Deze is net zo veilig als een gewone hamburger. De hamburger is tenslotte gemaakt van dierlijk weefsel, net als een gewone burger.'

Post heeft de gekweekte weefsels zelf al een aantal keren geproefd en zou een hamburger gemaakt van deze weefsels zonder twijfel aan zijn eigen kinderen voorschotelen, zei hij.

Supermarkt

Volgens de onderzoeker duurt het nog zeker tien tot twintig jaar, voordat dit type hamburger in de supermarkten ligt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer