'Kweekvlees geen concurrent echt vlees'

De ontwikkeling van kweekvlees levert wellicht nieuwe wetenschappelijke kennis op, maar als consumentenproduct concurreert het niet met echt vlees.

%27Kweekvlees+geen+concurrent+echt+vlees%27
© ger.nl


Dat zegt het informatiebureau Vlees.nl. Mensen zijn volgens Vlees.nl steeds meer geïnteresseerd in 'zo natuurlijk mogelijk' geproduceerd vlees (en dus zo min mogelijk technologie), waarbij zaken als dierenwelzijn en milieu goed zijn geregeld.

Kweekvlees is weer actueel nu hoogleraar Mark Post van de Universiteit van Maastricht vandaag in Londen zijn in het laboratorium gekweekte hamburger presenteert. Post stelt dat de technologie waarbij één koeiencel dient als basis voor de productie van vlees, in theorie zou kunnen bijdragen in de mondiale voedselvoorziening.

Kinderschoenen

Vlees.nl erkent dat de Nederlandse wetenschappers op dit gebied vooroplopen, maar wijst erop dat de ontwikkelingen in de laboratoria nog in de kinderschoenen staan. 'Zo is het complicerend, dat een omgeving waarin kweekvlees kan groeien in de regel ook een ideale voedingsbodem vormt voor minder gewenste organismen.'

Vlees.nl betwijfelt daarnaast of markt en maatschappij het kweekvlees of de kunstmatig geproduceerde vleesproducten, die daaruit gemaakt zouden kunnen worden, wel willen omarmen, accepteren, kopen en nuttigen.

Kosten

'Tenslotte spelen naast ethische vraagstukken de hoge kosten een rol en is het in die zin in de markt ook verre van concurrerend.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer