Vertrouwen+boer%2D+en+tuinder+daalt
© Nieuwe Oogst

Vertrouwen boer- en tuinder daalt

De stemming onder Nederlandse boeren en tuinders is in het tweede kwartaal van 2013 iets verslechterd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013.

Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van het LEI, waaraan ook LTO deelneemt. De index geeft weer hoe een boerenbedrijf zich de afgelopen 12 maanden heeft ontwikkeld en hoe agrariërs denken dat het bedrijf zich gaat ontwikkelen op het gebied van onder meer omzet, winst en kosten.

De lange termijn verwachting (2-3 jaar) is gunstiger dan in het vorige kwartaal. Dit kwam met name door een toename van het vertrouwen van de opengrondstuinbouwbedrijven.

Positief

De stemming over de situatie op dit moment wordt door akkerbouw en melkveehouders positief ingeschat. Glastuinders, vollegrondstelers, varkenshouders en pluimveehouders zijn pessimistischer over hun situatie dan in de eerste 3 maanden van het jaar.

De toekomstverwachtingen van akkerbouwers, melkveehouders en glastuinders zijn negatiever dan bij de vorige meting. Vollegrondsgroententelers, varkenshouders en pluimveehouders zijn positiever over de toekomst dan tevoren.

Vooruitblik

De Agro vertrouwensindex geeft op reguliere basis een beeld van de stemming onder agrarische ondernemers in Nederland en een vooruitblik op de korte en de wat langere termijn.

Sentiment

Naast het sentiment van de ondernemers wordt ook gevraagd naar de ontwikkeling in enkele belangrijke bedrijfsfactoren, zoals productiekosten, opbrengstprijs, omzet en winst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer