Pluimveesector+verbaasd+over+plofkipactie
©

Pluimveesector verbaasd over plofkipactie

De pluimveesector is hogelijk verbaasd over de wijze waarop Wakker Dier campagne voert tegen gangbaar kippenvlees. De dierenwelzijnsorganisatie startte vandaag een nieuwe tv-campagne tegen de 'plofkip'.

De sector herkent zich 'totaal niet' in het overdreven beeld in de spotjes, die de komende maand te zien zijn op de publieke tv-zenders.

'We laten een actiegroep toch niet voorschrijven wat we moeten eten. Dat moet de consument, die het ook moet betalen, zelf bepalen', meent voorzitter Bart-Jan Krouwel van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Kip van Morgen

De sector werkt in samenwerking met de supermarkten al lang aan een omschakeling naar een andere kip (Kip van Morgen) waarbij de balans is gezocht tussen mens, dier en milieu, stelt hij

Eerder dit jaar is een akkoord gesloten met alle Nederlandse supermarkten over de productie van dit type kip. De criteria zijn gezamenlijk opgesteld om het dierenwelzijn en de leefomstandigheden voor alle kip die verkocht wordt in de Nederlandse supermarkten te verbeteren.

Maar ook om het product betaalbaar te houden voor de consument en de omschakeling voor pluimveehouders haalbaar te maken.

Spoor bijster

Secretaris Ben Dellaert van het Productschap Pluimvee en Eieren zegt het spoor bijster te raken van de acties van Wakker Dier. 'Voor ons is deze nieuwe campagne in elk geval geen reden om van de ingezette koers af te wijken.'

Geen nuance

Eerder vandaag zei onderzoeker Ingrid de Jong van Wageningen UR Livestock Research dat de plofkipcampagne van Wakker Dier nuance mist. De Jong is een van de wetenschappers die het rapport opstelden waar Wakker Dier zich steeds op baseert.

'Wakker Dier doet uitspraken zonder dat goed gekeken wordt naar de feitelijke data. Ze hebben mij ook nooit gebeld om de data in het rapport toe te lichten', aldus De Jong.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer