Broeden+en+mesten+samen+in+Optimum+Vita
© Nieuwe Oogst

Broeden en mesten samen in Optimum Vita

In het Duitse Emlichheim, net over de grens bij Coevorden, is vandaag het eerste vleeskuikenbedrijf op basis van een gloednieuw houderijsysteem van start gegaan: Optimum Vita.

Het betreft een concept met broeden en mesten op één locatie. Tijdens de open dag toonde eigenaar en initiatiefnemer Klaas Knol vandaag Duitse belangstellenden de nieuwe onderneming.

Morgen is er een soortgelijke bijeenkomst voor Nederlandse belangstellenden.

Broeden

Uniek is dat de vleeskuikens op het bedrijf uit het ei komen. Broeden en groei tot slachtrijpe dieren gebeurt op één locatie. De stallen zijn volledig aangepast aan wat vleeskuikens in een specifieke groeifase nodig hebben.

Zo combineert Optimum Vita dierenwelzijn, duurzaamheid en een efficiënte productie. 'Het resultaat is minder uitval, door sterke en gezonde kuikens en een lagere kostprijs', zegt Knol.

Voordelen

Het concept heeft voordelen voor het milieu (minder transport) en voor de dieren: de kuikens komen meteen in optimale omstandigheden in een speciale stal en kunnen meteen eten en drinken.

'Ze zijn daardoor sterker en weerbaarder, zodat we ook minder antibiotica hoeven toe te passen’, weet Knol.

Voerproeven

Agrifirm Feed is nauw betrokken bij Optimum Vita. De onderneming is voerleverancier van het bedrijf en adviespartner van initiatiefnemer Klaas Knol. Agrifirm voert bij Optimum Vita diverse proeven uit om voeders en rantsoenen te testen.

21 rondes

Met Optimum Vita zijn 21 rondes per jaar te realiseren. Het bedrijf telt in volle productie 2,3 miljoen vleeskuikens. Knol wilde een soortgelijk initiatief in het Twentse Daarlerveen beginnen, maar kreeg daarvoor, vanwege de omvang van de stallen, geen vergunningen.

? Klik op onderstaande pdf, om het hele artikel te lezen

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer