'Uitzending kuikensterfte slaat plank mis'

Wakker Dier en Tros Radar slaan de plank mis met hun bewering dat kuikens in broedmachines sterven door verhongering. Dat stelt vleeskuikenopfokspecialist Ron Meijerhof op Foodlog.nl.

%27Uitzending+kuikensterfte+slaat+plank+mis%27
© Vidiphoto

Consumentenprogramma Tros Radar stelde deze week kuikensterfte in broederijen aan de kaak. Volgens Wakker Dier krijgen kuikens in broederijen drie dagen lang geen eten en drinken en gaan er daardoor jaarlijks vijf miljoen kuikens dood.

Temperatuur

Meijerhof stelt dat broederijen vooral moeten letten op de temperatuur in de klimaatkasten waarin de eieren worden uitgebroed. Lichaamstemperatuur is belangrijk omdat een kuiken dat zelf niet kan reguleren.

Voeding en water is minder essentieel in de eerste dagen omdat het dooierzakje de dieren, net als in de natuur, de gelegenheid geeft vijf dagen te overleven.

Patio

In een stalsysteem als Patio, van Vencomatic krijgen de kuikens wel direct voer en water. Dat is bedoeld om kuikens nog sneller dan normaal te laten groeien.

'Een kuiken dat meteen nadat uit het ei is gekomen, gaat eten en drinken wint gemakkelijk drie dagen stabiele groei op zijn leven van 42 dagen. Dat zorgt voor economisch gewin maar tast het welzijn van het dier niet aan. Het beste van twee werelden lijkt daarin dus samen te komen’, stelt Meijerhof.

Plofkip

Hoofdredacteur Dick Veerman van Foodlog.nl en voedseljournalist Wouter Klootwijk vinden het opmerkelijk dat Wakker Dier zich in de uitzending voorstander toonde van het gebruik van het Patio-systeem.

‘Begrijp ik dan goed dat Wakker Dier ‘plofkuikens’ nog sneller willen laten groeien?’, reageert Klootwijk op het Foodlog -artikel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer