Bouw zelfrijdende 3-rijïge tunnelspuit

Mechanisatiebedrijf H. Hol & Zoon in Meteren is dit voorjaar gestart met de bouw van een voor de fruitsector unieke tunnelspuit. Het gaat om een 3-rijïge spuit in opdracht van Vissers Fruit in Ophemert.

Bouw+zelfrijdende+3%2Drij%C3%AFge+tunnelspuit
© Eigen foto H. Hol en zoon

De spuit heeft de voorlopige naam Z3RT gekregen, wat staat voor Zelfrijdende 3-Rijen Tunnelspuit. In de loop van dit jaar gaat Vissers Fruit met de Z3RT proefdraaien. Het is de bedoeling dat de machine in 2013 inzetbaar is.

Bij de ontwikkeling van de Z3RT is gebruikgemaakt van de nieuwste technieken, zodat de emissie van gewasbeschermingsmiddel tot een minimum is te beperken. De ontwikkeling van de spuitmachine is mede tot stand gekomen dankzij een subsidie van het ministerie van EL&I.

Vissers Fruit

Vissers Fruit is de opdrachtgever voor de bouw van de Z3RT. Leo, Henk en Herman Vissers bewerken samen 40 hectare boomgaard. Op dit moment gebruiken ze voor de gewasbescherming een Lipco dubbele tunnelspuit.

'Voor een optimale ziektebestrijding is het steeds belangrijker om het hele bedrijf in een zo kort mogelijke tijd te kunnen spuiten. Met de Z3RT kunnen we ons hele bedrijf in 1 dag behandelen. Voor bijvoorbeeld de schurftbestrijding is dit een groot voordeel', vertelt Henk Vissers.

De Z3RT is te gebruiken in boomgaarden met een maximale boomhoogte van 4 meter en een afstand tussen de rijen van 3,75 meter. De buitenste twee tunnels zijn hydraulisch in- en uit te schuiven tot een minimale breedte van 3 meter en een maximale breedte van 11 meter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer