Omvang vorstschade fruit nog onduidelijk

Volgens NFO-voorzitter Johan van Haarlem is nog niet te zeggen hoe groot de schade is van de wintervorst van februari.

Omvang+vorstschade+fruit+nog+onduidelijk
© Nieuwe Oogst

‘Het duurt nog zeker tot het eind van dit jaar voor we meer duidelijkheid hebben over de daadwerkelijk omvang van de schade’, aldus Van Haarlem. De NFO-voorzitter gaf gisteren een korte update over de wintervorst tijdens de algemene ledenvergadering van de fruittelersorganisatie.

Van Haarlem vertelt dat nu al wel duidelijk is dat de koude nachten van 2 en 3 februari in elk geval een flinke opbrengstderving voor dit jaar hebben veroorzaakt. Vooral over de effecten van de vorstschade op de opbrengsten voor de volgende jaren kan niemand nog een duidelijk oordeel geven.

Grote gevolgen

‘De schade heeft grote gevolgen voor de sector en de ondernemers’, zegt Van Haarlem. ‘Dat is in elk geval al wel duidelijk.’ Ook duidelijk is dat de fruitteelt rekening moet houden met deze calamiteiten, concludeert de voorzitter na de vorstschade van 1985, 2005 en nu dit jaar weer.

Hoe fruittelers om moeten gaan met het risico van vorstschade is voor Van Haarlem een grote vraag. ‘De dekking van de verzekeringen zijn onvoldoende en zeker zonder Europese steun zijn de premies bijna onbetaalbaar.’ Van Haarlem pleit daarom alsnog voor een soort fiscale regeling waarmee het mogelijk is om geld te reserveren voor calamiteiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer