Insecticide fipronil ook verboden

De insecticide fipronil van fabrikant BASF wordt per 1 januari 2014 verboden. Dat laat de staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) weten.

Insecticide+fipronil+ook+verboden
© Koos van der Spek

Onlangs stelde de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA vast dat fipronil schadelijk kan zijn voor bijen. De Europese Commissie besloot daarop het middel te verbieden. De uiterste gebruiks- en verkooptermijn is gesteld op 1 maart 2014.

Fipronil is de werkzame stof in middelen die gebruikt voor bij zaadbehandeling van verschillende gewassen waaronder maïs.

Uitzondering

Het middel mag nog wel worden gebruikt bij zaden die in kassen worden gezaaid en de zaden van prei, uien en sjalotten die in het veld worden gezaaid, maar voor oogst niet in bloei komen.

'Voor Nederland heeft het verbod weinig gevolgen,' zegt Jaap van Wenum van LTO. 'Het Europees verbod voorkomt wel dat met fipronil behandeld maïszaad niet meer geïmporteerd kan worden naar Nederland.'

Eerder werd het gebruik van drie neonicotinoïden op voor bijen aantrekkelijke gewassen verboden. Twee andere neonicotinoïden worden nog nader onderzocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer