Grensnatuur lijdt onder Duits stikstof

De kwetsbare Duitse hoogveengebieden net ten oosten van de Nederlandse grens hebben meer last van nabijgelegen lokale veehouderij dan van de veehouderij in Nederland.

Dat blijkt uit een interregionale studie naar de mate en oorsprong van de stikstofneerslag op die natuurgebieden.

Het bronnenonderzoek wees uit dat een kwart van de stikstof afkomstig was veebedrijven in een straal van 5 kilometer rond de natuurgebieden.

Verkeer en industrie

De rest is afkomstig van verder weg gelegen diffuse bronnen, zoals verkeer en industrie en in geringe mate ook de Nederlandse veehouderij.

Onderzoekers uit Nederland en Duitsland hebben in het kader van een interregionale studie voor het eerst in jaren weer de stikstofneerslag gemeten in de elf hoogveenmoerassen.

Die liggen het ‘Naturpark Moor’ in Emsland, grenzend aan Groningen, Drenthe en Overijssel. Ook gingen de onderzoekers op zoek naar de mogelijke bronnen.

Metingen

De neerslag van stikstof op de moerasgebieden blijkt aanzienlijk, maar de hoeveelheden waren wel minder dan vooraf geraamd. De metingen wezen uit dat gemiddeld 24 tot 27 kilo stikstof per hectare neerdaalt, gerekend was op 36 kilo of meer.

Dat laat onverlet dat de kritische stikstoftolerantie van het kwetsbare hoogveen ligt op 5 kilo per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer