Utrecht+zoekt+slapende+rechten+stikstofbank
© nVT

Utrecht zoekt slapende rechten stikstofbank

Provincie Utrecht heeft alle Utrechtse gemeenten met veehouderijbedrijven opgeroepen om slapende rechten voor bedrijfsuitbreiding onder lokale boeren af te staan aan de provinciale stikstofbank.

De provincie vermoedt dat er zo'n 400 boerenbedrijven zijn die beschikken over omgevingsvergunningen die (deels) ingetrokken zijn. Het gaat om gekrompen of gestopte veehouderijbedrijven.

Utrecht roept de gemeenten daarom op om de omgevingsvergunningen van gestopte of gekrompen boeren zo snel mogelijk in te trekken.

Intrekkingbeschikkingen

Verder vraagt de provincie om alle intrekkingbeschikkingen van gestopte of gekrompen veehouders te melden. Deze zijn nu niet in alle gevallen bekend bij de provincie.

Met de provinciale stikstofbank maakt Utrecht bedrijfsontwikkeling mogelijk, die zonder de regeling op slot zit door de beperkingen van Natura 2000-gebieden ten aanzien van stikstofdepositie.

PAS

Deze regeling geldt tot de invoering van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

LTO Noord is blij met de opzet van de provincie. Secretaris Theo Stam: 'Het is in het belang van de sector dat die rechten beschikbaar komen zodat boeren die willen uitbreiden dat ook kunnen doen.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/west

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer