Nieuwe+stikstofrel+Nieuwkoopse+Plassen
© Jan Arkesteijn

Nieuwe stikstofrel Nieuwkoopse Plassen

Nieuwe stikstofproblemen dienen zich aan voor de boeren rond Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen, waarschuwen LTO Noord en andere ondernemersorganisaties.

In een reactie vegen zij de vloer aan met het concept-beheerplan dat provincie Zuid-Holland heeft opgesteld.

'Met moeite een groot stikstofprobleem oplossen en met dezelfde gang er weer een creëren. En zo zijn er vele onderwerpen die ons als landbouw niet passen', schrijven vijf LTO Noord-bestuurders deze week in een opinieartikel - zie bijgesloten pdf - in Nieuwe Oogst.

Nieuw veenmos

In het voorstel voor het beheerplan is nieuw veenmosrietland met een zoekgebied van 250 hectare en 30 hectare nieuw Blauwgrasland in de Meijegraslanden opgenomen.

Hierdoor worden bedrijven ‘opnieuw belemmerd in hun uitbreidingsmogelijkheden en zelfs in hun bestaan’, vinden de LTO-ers.

Kritiek

LTO Noord en de ondernemersorganisaties stuurden deze week een maar liefst achttien pagina’s tellende reactie naar de provincie. Opsteller Frits de Jongh, senior beleidsadviseur bij de Kamer van Koophandel, vat de kritiek samen.

‘Een slecht toegankelijk beheerplan. Veel maatregelen zonder voldoende betrouwbare wetenschappelijke onderbouwing van de teverwachten effecten. De resultaten van de Programmatische Aanpak Stikstof-werkgroepen en eindadvies zijn niet verwerkt.’

? Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

? Klik voor opinieartikel op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  90 %
 • Dinsdag
  7° / 1°
  80 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer