Dijksma%3A+%27EU+vragen+over+middelenplan%27
© Nieuwe Oogst

Dijksma: 'EU vragen over middelenplan'

Afschaffing van het gewasbeschermingsplan moet met de Europese Unie (EU) worden afgestemd. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gisteren in de Tweede Kamer.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders vindt het opstellen van een gewasbeschermingsplan een onnodige belasting voor de ondernemer.

Dijksm liet weten geen onnodige administratieve lasten aan ondernemers te willen opleggen. Maar zij wil eerst met Brussel overleggen of afschaffen of wijzigen wel mogelijk is.

Boete

'Het ontbreken van een gewasbeschermingsplan wordt door Brussel niet gezien als een kleine overtreding', liet Dijksma eerder weten.

'Daarom krijgen boeren die geen plan hebben niet de mogelijkheid om dat te herstellen en volgt korting op de GLB-subsidies.'

Bewustwording

D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw vindt ook dat de functie van het gewasbeschermingsplan opnieuw moet worden bekeken.

'Ik vraag me af wat de meerwaarde is van het gewasbeschermingsplan? Boeren vullen het in en het gaat in de kast. Dat doet volgens mij weinig voor bewustwording.'

Verplicht

Iedere teler die gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, laat gebruiken of in voorraad heeft, moet voor het begin van het jaar verplicht een gewasbeschermingsplan maken.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer