'Tijdens regenbui kans op puntemissie'

Even koffie drinken, terwijl de veldspuit op de erfverharding staat. Als het hard gaat regenen, kan de spuitvloeistof aan de buitenkant van de veldspuit afspoelen en via de verharding in het oppervlaktewater terecht komen.

%27Tijdens+regenbui+kans+op+puntemissie%27
© nieuwe oogst

Dit voorbeeld noemde Marja Nauta, milieuhandhaver bij waterschap Hunze en Aa, tijdens de velddemonstratie spuittechniek en puntemissie van VVB Akkerbouw Noord-Groningen, gisteren in Woldendorp.

Tijdens een workshop werd duidelijk dat er veel restvloeistof op de onderdelen van veldspuit kan zitten. Dit terwijl vier druppels herbicide in een kuubsvat de norm voor oppervlaktewater al met een factor twee overschrijdt.

Nieuwste spuittechnieken

Beperken van puntemissies is een zaak van netjes werken op het erf. Het advies van Nauta is om de veldspuit bij een verhard oppervlak overdekt te stallen. Bij onverhard terrein minimaal 5 meter van de insteek van de sloot.

Tijdens de demonstratie waren er vijf veldspuiten te zien met de nieuwste spuittechnieken. Deze kunnen de emissie tijdens de gewasbescherming tot soms wel 99 procent beperken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer