Agrosector+voorop+met+energiebesparing
© Nieuwe Oogst

Agrosector voorop met energiebesparing

De agrarische sector is toonaangevend op het gebied van energiebesparing. Sinds 2000 is het energieverbruik 45 procent efficiënter geworden, veel gunstiger dan in alle andere sectoren. Dat meldt ING Economisch Bureau.

De agrarische sector is met die energiebesparing een voorbeeld voor alle andere sectoren, stelt ING.

Het onderzoeksbureau van de bank stelt wel vast dat de meeste investeringen vooral zijn gedaan om kosten te besparen en de opbrengsten per vierkante meter (of dier) te verhogen.

Innovaties

Op het gebied van energiebesparing zijn er zoveel innovaties gedaan en kennis ontwikkeld, dat de Nederlandse land- en tuinbouw leidend blijft in de wereld en op technologisch gebied nieuwe buitenlandse afzetmarkten heeft weten te bereiken.

ING Economisch Bureau verwacht dat de ontwikkelingen zich de komende jaren in de hele agrarische sector voortzetten. In potentie is er tot 2020 jaarlijks nog eens 40 petajoule te besparen.

Glastuinbouw

De glastuinbouw is de kampioen energiebesparing onder de agrarische sectoren.

Technieken als warmtekoude-wisseling en -opslag, warmtekrachtkoppeling, isolatie van kassen en recent aardwarmte hebben bijgedragen aan deze energiebesparing en tegelijkertijd aan een efficiëntere productie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer