PBL%3A+Nederlander+eet+niet+duurzaam
© Twan Wiermans

PBL: Nederlander eet niet duurzaam

Het gemiddelde Nederlandse voedselpatroon is niet duurzaam en niet gezond. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Het planbureau brengt vandaag het rapport 'De macht van het Menu - opgaven en kansen voor duurzaam en gezond voedsel uit tijdens het Damn Food Waste Festival in Amsterdam.

Vlees- en zuivelconsumptie

De consument is de grootste voedselverspiller, verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle voedselverspilling (naar schatting tussen de 1,4 en 2,5 miljoen ton per jaar), stelt het planbureau.

Met het tegengaan van voedselverspilling kunnen consumenten al een grote bijdrage leveren aan het verduurzamen van het voedselsysteem.

Vermindering van de vlees- en zuivelconsumptie helpt ook: als Nederlanders 50 procent minder vlees en zuivel eten, betekent dit een verlaging van het landgebruik (voetafdruik) met circa een kwart.'

Traag

Hoewel er al veel gebeurt om het voedselsysteem te verduurzamen, vordert de verbetering traag, concludeert het planbureau.

'Zo wordt bijvoorbeeld nog 92 procent van het geconsumeerde vlees op 'gangbare' - weinig diervriendelijke - wijze geproduceerd en is er weinig zicht op het daadwerkelijk stoppen van het snelle verlies aan biodiversiteit wereldwijd.'

Het rijk moet volgens het PBL meer inzetten op het stimuleren van bedrijven. Dit kan bijvoorbeeld door het verstrekken van kleine startsubsidies of versoepeling van regelgeving voor duurzame initiatieven.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer