Toename+aardappelen%2C+uien+en+zomertarwe
© Nieuwe Oogst

Toename aardappelen, uien en zomertarwe

Het areaal zomertarwe steeg dit jaar flink, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook aardappelen, uien, peer en tomaat laten een toename van de beteelde oppervlakten zien.

De oppervlakten van wintertarwe, appelen, knolselderij en spruiten nemen echter af. Verder nam het areaal tijdelijk grasland weer toe. Dat blijkt uit de eerste raming van de akkerbouw- en de tuinbouwarealen op basis van de landbouwtelling 2013.

Het areaal zetmeelaardappelen steeg dit jaar 1 procent ten opzichte van 2012 tot bijna 44.000 hectare. Bij de consumptieaardappelen neemt de oppervlakte 6 procent toe naar 71.000 hectare.

Pootaardappelen

De teelt van pootaardappelen, inclusief die voor gebruik op het bedrijf, steeg met 1 procent ook licht, weet het CBS. Het areaal bedraagt nu bijna 40.000 hectare. Dat van zaaiuien steeg 4 procent en komt uit op bijna 22.000 hectare.

Zomertarwe vervangt wintertarwe

Wintertarwe had te lijden van de lang aanhoudende winter. Het areaal daalde hierdoor 9 procent naar 124.000 hectare. Het verlies is vervangen door zomertarwe, dat oppervlak groeide met 84 procent naar 28.000 hectare.

Er staat in 2013 vrijwel evenveel tarwe op de akkers als het jaar ervoor. Het areaal zomergerst neemt af met enkele procenten naar 25.000 hectare. De oppervlakte wintergerst bleef met 4.400 hectare vrijwel gelijk, staat in de landbouwtelling.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer