Boeren winnen LOG-rechtszaak Twenterand

Gemeente Twenterand beperkt zonder geldige reden de vestiging van intensieve veehouderijen in de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) in de gemeente. Dat vindt de Raad van State in Den Haag.

Drie veehouders, die zich niet meer in de gebieden mochten vestigen, hebben een rechtszaak bij de Raad van State tegen de gemeente gewonnen.

Twenterand besloot in april 2011 de komst van de veehouders, via een wijziging van het bestemmingsplan voor de LOG’s, tegen te houden. De gemeente reageerde hiermee op de onrust onder de bevolking over de mogelijke bouw van megastallen.

Medewerking

Eerder had Twenterand nog wel medewerking willen verlenen aan de komst van de drie bedrijven. Varkenshouder Henk Dekker had daarom zijn varkensstal in Almelo al verkocht.

Om in het LOG Weitemanslanden in Vriezenveen opnieuw te beginnen, deed hij een investering van 2,7 miljoen euro. Vervolgens kreeg hij van Twenterand te horen dat hij niet meer welkom was in het LOG.

LOG Fortwijk

Melkveehouder Bert Veneman uit Wierden moest in die plaats wijken voor de ontwikkeling van natuur. Hij dacht een mooie stek gevonden te hebben in Vroomshoop, in het LOG Fortwijk. Maar ook hij kreeg de boodschap dat hij niet meer mocht komen.

Tijdens de zitting van de Raad van State eind vorig jaar bezwoer de veehouder dat hij helemaal geen plannen heeft voor een megastal. De gemeente wilde in het LOG Fortwijk in Vroomshoop verder geen ruimte reserveren voor de melkveehouder.

Bezwaar aangetekend

Provincie Overijssel had bij de Raad van State eveneens bezwaar aangetekend tegen het beleid van Twenterand. Ze wilde dat de gemeente ook de beperkingen voor de intensieve veehouderij in het LOG Daalerveen zou opheffen.

De Raad van State oordeelt in haar uitspraak dat de gemeente niet aantoonde waarom de intensieve veehouderij in de drie LOG’s moet worden ingeperkt.

Het rechtscollege vernietigt het omstreden bestemmingsplan van Twenterand, dat paal en perk stelt aan veehouders. De gemeente moet zich opnieuw buigen over de LOG’s. Dat biedt nieuwe kansen voor de veehouders die Twenterand juist had willen weren.

Maarten Bakker

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer