Met+kali+naar+15+ton+tarwe
© Peter van Houweling

Met kali naar 15 ton tarwe

Het lijkt er sterk op dat kali de tarweopbrengst een flinke impuls kan geven. De plant onttrekt in een groeiseizoen meer kali dan stikstof aan de bodem.


Ton Hendrickx van CZAV is ervan overtuigd dat kali een positief effect heeft op de opbrengst van tarwe, vertelde hij gisteren tijdens de open dag op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat. De coöperatie heeft daarom proefvelden aangelegd met kaligiften in tarwe.

Kali is vooral belangrijk voor het transport in de plant, van water en voedingsstoffen. Telers in omliggende landen, zoals Engeland en Duitsland, geven hun tarwe wel kali. In Nederland gebeurt dat bijna niet.

Verlies beperken

'Veel kali blijft in de stengel achter. Als het stro wordt afgevoerd, verdwijnt ook veel kali. Een kalibemesting in andere gewassen kan dat verlies niet compenseren. Organische mest kan het verlies wel beperken', stelt Hendrix.

Volgens de teeltspecialist van CZAV ligt de tarweopbrengst al zo’n tien jaar rond 9 ton. Maar 15 ton is haalbaar, stelt hij. 'Want de rassen zijn genetisch wel vooruit gegaan. De teelt blijkbaar niet.'

Andere voedingsstoffen

CZAV onderzoekt ook de invloed van diverse andere voedingsstoffen op de opbrengst. Naast kali zijn dat zwavel, mangaan en ureum.

Peter van Houweling

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer