Landbouwproductie vlakt af

De wereldwijde groei van de landbouwproductie vlakt af. De productie groeit de komende tien jaar naar verwachting met gemiddeld 1,5 procent per jaar. De afgelopen tien jaar bedroeg de productiestijging gemiddeld 2,1 procent per jaar.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de FAO, de organisatie voor voeding en landbouw van de Verenigde Naties.

De lagere groei is volgens de opstellers van het rapport het gevolg van onder meer beperkte uitbreiding van het landbouwareaal, de stijgende productiekosten en de toenemende druk op het milieu.

Prijzen

OESO en FAO verwachten dat de prijzen voor plantaardige en dierlijke producten op de middellange termijn relatief hoog blijven als gevolg van tragere productiegroei en de stijgende vraag.

De opstellers van het rapport constateren dat de landbouw steeds meer marktgedreven is. Die trend biedt ontwikkelingslanden investeringsmogelijkheden en economische voordelen, aangezien juist in deze landen de vraag naar voedsel groeit.

Risico's

FAO en OESO zien echter ook risico's. Tegenvallende productie, prijsvolatiliteit en verstoring van de handel blijven een bedreiging voor de wereldwijde voedselzekerheid.

Zolang de voedselvoorraden in de grote producerende en consumerende landen laag blijven, wordt het risico van prijsschommelingen versterkt. Een wijdverbreide droogte zoals in 2012 kan de wereldvoedselprijzen verhogen met 15 tot 40 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer