Export nieuwe slasoorten groeit

Nieuwe slasoorten veroveren een groeiend aandeel in de export van Nederlandse sla. Dit gaat ten koste van het aandeel kropsla in de uitvoer, waarin ijsbergsla de voornaamste soort is. Dit blijkt uit de sectorstatistiek van Productschap Tuinbouw (PT).

In de jaren 2008 tot en met 2012 varieerde de jaarlijkse export van in Nederland geproduceerde sla tussen de 41 en 49 miljoen kilo per jaar. Daarvan is 70 tot 75 procent ijsbergsla.

In genoemde periode halveerde het aandeel van kropsla van ruim 10 procent naar ruim 5 procent. Slasoorten als Bionda, Romaine, Rossa en vooral Salanova groeiden juist. De export van Salanovasla nam het hardst toe, tot circa 6,3 miljoen kilo in 2012, en steeg daarmee richting 15 procent van het totaal.

Duurder sla
De overige slasoorten vertegenwoordigden in dat jaar samen meer dan 20 procent van de sla-export, tegen 15 procent in 2008. Dit is overigens het percentage in gewicht. In waarde is het aandeel hoger, omdat het duurdere sla is.

Voor ijsbergsla is Italië de voornaamste bestemming, met ruim 40 procent van de totale export van bijna 33,8 miljoen kilo. Duitsland, België/Luxumburg en het Verenigd Koninkrijk zijn ieder goed voor een aandeel van circa 10 procent.

Duitsland
Kropsla gaat vooral naar Duitsland, ruim 40 procent van de totale export van bijna 2,9 miljoen kilo. Een reeks andere landen neemt jaarlijks wisselende posities in op de exportranglijst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer