Drentse garantie voor boring aardwarmte

Provincie Drenthe staat garant voor 1.250.000 euro na een eventuele misboring naar aardwarmte in het tuinbouwgebied in Erica.

Met de garantstellling vullen Gedeputeerde Staten een toezegging in aan de tuinders in Erica die een geothermiecentrale willen aanleggen. De provinciale borgstelling is nodig om in aanmerking te komen voor de SEI-bijdrageregeling van de rijksoverheid.

Zetje

Gedeputeerde Henk van de Boer van Economische Zaken hoopt dat de garantstelling het zetje kan bieden dat de tuinders nodig hebben om verantwoord te kunnen investeren in een nieuwe duurzame warmtevoorziening. Met een aardwarmtesysteem besparen de tuinders in Erica minstens 10 miljoen kubieke meter aardgas per jaar en stoten daardoor minder CO2 uit.

Diepteboring naar aardwarmte vergt doorgaans een investering van 5 tot meer dan 10 miljoen euro. De boorrisico’s zijn aanzienlijk, omdat de juiste warmwaterhoudende lagen ook kunnen worden gemist. De boring levert dan niet die hoeveelheid warm water op, die nodig is om het project rendabel te krijgen. Het risico voor de boringen in Zuidoost-Drenthe wordt geschat op minder dan 10 procent.

Opzet

De tuinders in Erica werken al jaren aan een verantwoorde opzet van een warmwaterproject. Realisering lijkt nu dichterbij dan ooit. Dat komt mede doordat de landelijke subsidieregeling SDE+ inmiddels ook voor aardwarmte geldt.

De verwachting is dat de eerste boring eind 2013 of begin 2014 wordt uitgevoerd.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer