Zorgen schrappen vergoeding ganzenvraat

Boeren in Noordwest-Overijssel trekken aan de bel wanneer ze geen schadevergoeding meer krijgen voor ganzenvraat op hun grasland.

Het Faunafonds gaat het ministerie van Economische Zaken voorstellen om vanaf november 2013 geen ganzenschade te vergoeden op grasland. Het Faunafonds volgt hiermee een voorstel uit het Ganzenakkoord van de G7.

Overjarig grasland

Overjarig grasland wordt dan in de winterperiode niet meer beschouwd als kwetsbaar gewas. Boeren vrezen dat voor zo'n gewas geen schade meer wordt uitgekeerd.

Boeren in Noordwest-Overijssel maken zich zorgen over de maatregel. Immers, 70 procent van de huidige ganzenschade wordt uitgekeerd voor schade op grasland in de winter.

'Als dit plan doorgaat gaan boeren de rekening voor ganzenopvang betalen', zegt melkveehouder Karst Spijkervet, die namens LTO Noord zitting heeft in het Ganzenafstemmingskader (GAK) in Overijssel.

Rustgebieden

Als minister Henk Kamp van Economische Zaken het plan uit het Ganzenakkoord gaat uitvoeren, dan wordt na 1 november schade in grasland door ganzenvraat alleen nog maar vergoed in rustgebieden. Die moeten op basis van draagvlak onder boeren worden aangewezen.

Spijkervet denkt dat het animo daarvoor in Noordwest-Overijssel gering is. 'Boeren willen geen gras telen voor schadevergoeding, maar een goede eerste snede oogsten. Bovendien is onduidelijk of de toegezegde schadevergoeding van 130 procent, onder andere betaald met Europese POP3-gelden, er wel komt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer