Groen licht aanpak ganzen Schiphol

Gedeputeerde Staten hebben het ganzenbeheerplan omgeving Schiphol van de Faunabeheereenheid Noord-Holland (FBE) goedgekeurd.

Groen+licht+aanpak+ganzen+Schiphol
© vliegen.nl

In dit plan geeft de Faunabeheereenheid aan hoe zij de populatie ganzen binnen een straal van 20 kilometer rond Schiphol wil terugbrengen om zo het risico van aanvaringen tussen ganzen en vliegentuigen te reduceren.

Het Faunabeheerplan vloeit voort uit convenant ‘Reduceren Risico Vogelaanvaringen Schiphol’, dat verschillende partijen in 2012 onder leiding van het rijk sloten.

Luchtvaartveiligheid

Het aantal ganzen is sinds 2005 in de 20 kilometer zone rondom Schiphol vertienvoudigd tot 50.000. Dat is een bedreiging voor de luchtvaartveiligheid.

Het convenant bevat vier sporen, waarvan het terugbrengen van de populatie er één van is. Het faunabeheerplan is een uitwerking van dit specifieke spoor.

Ontheffingsaanvragen

Het plan, dat vijf jaar geldig is, dient als onderbouwing voor de ontheffingsaanvragen op de Flora- en faunawet die de FBE bij de provincie moet indienen voor de in het plan opgenomen maatregelen.

Het provinciebestuur heeft wel een aantal voorwaarden toegevoegd aan het ganzenbeheerplan. Zo dient bij schadebestrijding in Natura 2000-gebieden rekening met de instandhoudingsdoelstellingen te worden gehouden.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer