Overijssel+start+met+G7
© Provincie Overijssel

Overijssel start met G7

Het bestuur van faunabeheereenheid (FBE) Overijssel start met de uitvoering van het Ganzen7-akkoord.

Na een gesprek met gedeputeerde Hester Maij werd duidelijk dat het akkoord in Overijssel volledig wordt uitgevoerd. 'Alle plussen, maar ook alle minnen.'

Snel beginnen

FBE vraagt nu bij provincie Overijssel ontheffingen aan voor maatregelen om zo snel mogelijk de ganzenpopulatie terug te dringen. Zo wordt er op korte termijn een ontheffing gerealiseerd voor het schudden van eieren.

Leden van de agrarische natuurverenigingen en LTO Noord gaan meewerken aan de uitvoering van die maatregel. Terreinbeheerders als Natuurmonumenten stellen waar mogelijk hun terreinen daar voor open.

GAK

In het Ganzen7-akkoord is vastgelegd dat in elke provincie een ganzenafstemmingskader (GAK) wordt ingericht. In het GAK zijn de zeven natuur- en landbouworganisaties van de Ganzen7 vertegenwoordigd, net als een vertegenwoordiging van de lokale Wildbeheereenheden.

In Overijssel zal het GAK als subcommissie onder verantwoordelijkheid van de FBE gaan functioneren en moet voor het einde van deze maand operationeel zijn.

Schadevergoeding

Het Faunafonds keert in Overijssel jaarlijks 600.000 euro aan schadevergoeding uit. De werkelijke schade is nog groter, omdat boeren alleen de vraatschade aan gewassen vergoed krijgen.

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer