LTO Fryslân luidt noodklok over gans

Gedeputeerde Staten Fryslân maken met de nota 'Gans in balans' onvoldoende tempo en de kansen van het landeljke ganzenakkoord blijven grotendeels onbenut. Dat vindt LTO Noord Fryslân. 'Fryslân moet een voortrekkersrol innemen.'

LTO+Frysl%C3%A2n+luidt+noodklok+over+gans
© Persbureau Noordoost, Heerenve

De organisatie spreekt vanmiddag in de commissievergadering Lân, Loft en Wetter in. De commissie debatteert dan over de beleidsnota 'Gans in balans'.

Schade

'Fryslân is de provincie met verreweg de meeste ganzen en meer dan een derde deel van de landelijke schade. Uitgerekend hier zou de provincie de regie moeten nemen om het landelijke akkoord voortvarend uit te voeren en de schade te beperken.

Door zich te verschuilen achter de landelijke overlegstructuren, bereikt de provincie echter het tegendeel', stelt LTO Noord Fryslân.

Conform het landelijk akkoord moeten de aantallen zomerganzen teruggebracht worden naar het niveau in het jaar 2005. Het akkoord en het provinciale maatwerkplan uit 2009 geven de provincie de ruimte om hierin de voortrekkersrol te nemen, vindt LTO Noord.

Zomerganzen

Faunabeheereenheid Fryslân heeft de provincie een aantal maanden geleden gevraagd om, naar Noord-Hollands voorbeeld, aan jachtaktehouders ontheffing te verlenen voor het schieten van zomerganzen vanaf 15 februari, ook in natuurgebieden. Daar is geen gehoor aan gegeven.

Gemiste kansen

Ook heeft de provincie afschot van koppelvormende zomerganzen dit voorjaar niet toegestaan en vangen en doden mag pas vanaf 2015. Dit betekent dat het jaar 2013 en deels ook 2014 verloren jaren zijn voor schadebeperking door populatiebeheer. LTO Noord vindt dit gemiste kansen van de provincie.

Meer nieuws hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer