Onduidelijkheid inzet CO2 voor ganzen

Het is nog niet duidelijk wanneer CO2 kan worden ingezet om de populatie zomerganzen in Nederland te verminderen.

Onduidelijkheid+inzet+CO2+voor+ganzen
© William Hoogteyling

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in 2012 een vrijstelling verleend voor het gebruik van CO2 ter bestrijding van vogels (ganzen) rondom Schiphol.

Om CO2 op grotere schaal in te zetten is een officiële toelating nodig. Nederland heeft in Brussel een aanvraag gedaan om CO2 te gebruiken om ganzen te vergassen.

Doden vogels

Er is een dossier ingediend bij het Ctgb voor het opnemen van de werkzame stof CO2 op bijlage I van de biociderichtlijn 98/8/EG, zodat CO2 ingezet kan worden voor het doden van vogels.

Het Ctgb heeft de eerste fase van de beoordeling van dit dossier afgerond, er kunnen daarom nu aanvragen ingediend worden voor voorlopige toelating van CO2 voor specifieke toepassingen.

Gewasbescherming

Overigens is het Ctgb niet bezig een dossier te vormen op basis waarvan CO2 later ingezet kan worden om ganzen breed te bestrijden. 'Daar is geen sprake van,' zegt een woordvoerder. 'Als ganzen bestreden worden om grasland of akkerland te beschermen, is het geen biocide, maar een gewasbeschermingsmiddel.'

Flinke bijdrage

Volgens afspraken binnen de Ganzen 7 zou de inzet van CO2 een flinke bijdrage moeten leveren aan het verminderen van het aantal overzomerende ganzen in Nederland.

Plan is de ganzen in juni, tijdens de ruiperiode, te vangen en te vergassen. Het is onduidelijk of het middel al dit jaar kan worden ingezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer