Varkenshouder Sesink puzzelt met bouwblok

Jozef, Linda en zoon Rick Sesink in Steenderen bouwden vorig jaar een nieuwe stal voor de zeugen en een voor gespeende biggen. Door het bouwblok naar achteren te schuiven, kunnen de Achterhoekers de zeshonderd zeugen nog een keer opschalen naar negenhonderd.

Varkenshouder+Sesink+puzzelt+met+bouwblok
© Britstra

Er speelden twee zaken: Sesink moest in verband met de welzijnseisen de stallen aanpassen. Daarnaast volgde bedrijfsopvolger Rick (23) de richting varkenshouderij bij AOC Oost in Doetinchem. Hij wil op termijn het bedrijf overnemen.

In de nieuwe stallen kozen ze voor het installeren van schuine platen in de kelder bij de zeugen en gespeende biggen, het Delvrissysteem.

Kraamhokken

Om te voldoen aan het gecorrigeerde emissieplafond moest ook een deel van de bestaande kraamhokken worden aangepast met de schuine platen.

Daarnaast had het bouwblok van 0,99 hectare niet de juiste vorm voor de geplande nieuwbouw. Dick Hengeveld en Henk Altena van Rombou gingen aan het puzzelen met het bouwblok en de beschikbare ruimte op het erf. Aandachtspunt vormt ook een gasleiding.

Verschoven

Het bouwblok is zo verschoven dat binnen het blok uiteindelijk ruimte is voor negenhonderd zeugen.

Zowel aan de zijde van de stal met de kraamafdelingen, als aan de kant voor de dragende zeugen is de stal uit te breiden. Dat geldt ook voor de stal met gespeende biggen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer