Meerdere stikstofbronnen in Winterswijk

Waterschap Rijn en IJssel erkent dat er meerdere stikstofbronnen zijn in Winterswijk. Het schap reageert hiermee op een artikel in Nieuwe Oogst van vorige week.

In de krant werd gemeld dat de hoeveelheid stikstof, die uit het veengebied langs de grens komt, niet moet worden onderschat. Volgens Bram Zandstra van het waterschap levert de neerslag vanuit de lucht een significante bijdrage.

‘Het areaal natuur is vaak klein. Daardoor blijft het aandeel klein. We spreken ook vaak over emissie vanuit het landelijk gebied, in plaats van landbouw.’

Humuszuur

Volgens het waterschap bevat humuszuur dat uit het veengebied komt zelf geen stikstof. Bij de afbraak van veen door bijvoorbeeld verdroging kan wel stikstof vrijkomen. Zandstra: ‘Maar wij hebben geen metingen verricht.'

Wel is eenmalig een gradiënt bepaald van de waterkwaliteit van de Duitse grens tot de instroom van de Osink-Bemerbeek in de Bovenslinge, geeft hij aan.

Waterkwaliteit

Als het veen hele hoge concentraties bevat, zou de waterkwaliteit aan de grens slechter zijn dan bij de uitstroom in de Boven Slinge. 'Dat is niet het geval’, verzekert Zandstra.

Volgens Zandstra komt stikstof het land op via bemesting en depositie vanuit de lucht van industrie en verkeer. De stikstof die het gewas niet opneemt, spoelt uit naar grond- en oppervlaktewater. Dit is afhankelijk van de doorlatendheid van de ondergrond.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer