%E2%80%98KAS+in+wintertarwe+vervangbaar%E2%80%99
© nieuwe oogst

‘KAS in wintertarwe vervangbaar’

Veel potentiële stikstofmeststoffen van dierlijke oorsprong geven in wintertarwe een overeenkomstige opbrengst in vergelijking met de standaardbemesting met KAS.

Tussen KAS, varkensdrijfmest en digestaat van varkensdrijfmest zijn geen verschillen in opbrengst geconstateerd. Dat blijkt uit onderzoek van HLB in Wijster en Proeftuin Zwaagdijk.

De onderzoekers voerden in de periode 2010-2012 het project ‘N-systemen in wintertarwe’ uit in opdracht van Productschap Akkerbouw. Doel was het bepalen van het effect van nieuwe stikstofhoudende meststoffen op opbrengst en kwaliteit van wintertarwe.

Tien objecten

In het onderzoek zijn jaarlijks minimaal tien objecten met een (potentiële) stikstofmeststof of combinatie van stikstofmeststoffen opgenomen. De meeste objecten hebben twee giften gehad, de eerste met KAS en de tweede met een organische meststof op basis van mest, zoals digestaat of mineralenconcentraat.

In de jaren 2010, 2011 en 2012 zijn op verschillende locaties objecten aangelegd. Daaruit blijkt dat stikstofmeststoffen van dierlijke oorsprong goed in staat zijn om KAS als standaardbemesting te vervangen.

Niet significant

Tussen KAS/varkensdrijfmest en KAS/digestaat varkensdrijfmest zijn geen verschillen in opbrengst geconstateerd. Verschillen in eiwitpercentage, duizendkorrelgewicht en hectolitergewicht tussen de verschillende bemestingsvarianten waren vaak niet significant.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer