LTO+Flevoland%3A+%27Verruim+bemestingsnormen%27
© LTO Noord Oostelijk Flevoland

LTO Flevoland: 'Verruim bemestingsnormen'

Melkveehouders in Flevoland willen meer bemestingsruimte omdat het ruw eiwitgehalte in hun graskuilen daalt. In de vorm van een petitie, die gisteravond is overhandigd aan Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Helma Lodders, vraagt LTO Noord Flevoland aandacht voor dit probleem.

Landbouwwoordvoerders Lodders (VVD) en Geurts (CDA) waren gisteravond te gast op een bijeenkomst van LTO Noord Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

Uit onderzoek van Praktijknetwerk Duurzame voerproductie blijkt dat in Flevoland de eitwitnorm in ruwvoer daalt. Dat heeft tot gevolg dat een melkveehouder niet toekomt met wat hij van het land haalt, waardoor voereiwit aangekocht moet worden.

'We moeten meer stikstof kunnen geven op de hoogproductieve gronden in Flevoland', vindt Piet van Blokland, provinciaal bestuurder Melkveehouderij van LTO Noord Flevoland.

Niet duurzaam

'Wat je hier niet van het land kunt halen, moet van elders komen', weet Van Blokland. 'Voor bijvoorbeeld soja moet land in een derde wereldland worden gebruikt. Dat is niet duurzaam.'

Van Blokland gaf aan Lodders en Geurts ieder twee zakjes mee. Een zakje met het standaard rantsoen dat melkveehouders in Flevoland van hun land halen, met ¾ kuilgras en ¼ maïs. In het andere zakje soja, waarmee het eiwittekort wordt aangevuld.

'Verruim de bemestingsnorm, dat is onze boodschap', stelt Van Blokland. De beide landbouwwoordvoerders gaven aan hier positief tegenover te staan. Van Blokland: 'Neem dit mee naar uw collega's in de Tweede Kamer, geef het aan andere partijen door.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  70 %
Meer weer