Kamer kritisch over meer Natura

VVD en SGP willen niet dat de doelen voor Natura 2000-gebieden Nieuwkoopse Plassen bij Woerden en Binnenveld bij Wageningen worden uitgebreid met het stikstofgevoelige blauwgrasland en veenmosrietland.

De Tweede Kamerfracties van beide partijen hebben hierover kritische vragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). Blauwgrasland komt in beide gebieden voor, veenmosrietland alleen in de Nieuwekoopse Plassen.

Daar sleept de stikstofproblematiek zich al lange tijd voort. Natuurbeheerders en provincie willen uitbreiding van het oppervlak blauwgrasland en veenmosrietland dicht bij veehouderijen. De boeren en LTO Noord zitten daar absoluut niet op te wachten.

Binnenveld

In Binnenveld is in het concept-beheerplan een stevige peilverhoging van de Grift opgenomen. Dat heeft mogelijk verstrekkende gevolgen voor aanwezige landbouw en nabijgelegen bedrijventerrein.

Er is stevige kritiek van niet alleen LTO Noord, maar ook van gemeenten Rhenen en Veenendaal en waterschap.

Blauwgrasland

Omdat ook in vele andere gebieden wordt gewerkt aan verbetering van het voorkomen van onder andere blauwgrasland zien SGP en VVD ruimte om in de Nieuwkoopse Plassen en Binnenveld iets minder ambitieus te zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer