Beregenen en bijbemesten niet altijd rendabel

Met bijbemesten en beregenen is bij zetmeelaardappelen een opbrengstverhoging van 0 tot 6% te bereiken. Met dergelijke meeropbrengsten zijn deze teeltmaatregelen niet altijd rendabel, zo blijkt uit het 5-jarig Watersense onderzoek.

Beregenen+en+bijbemesten+niet+altijd+rendabel
© Nieuwe Oogst

Gemiddeld over de 5 jaren is de conclusie dat beregenen en een andere bemestingsstrategie bij het ras Festien geen voordeel oplevert. Bij het ras Seresta gaf de combinatie van gedeelde bemesting en beregening wel hogere opbrengsten.

Beregening kon economisch in de meeste gevallen niet uit, zeker wanneer arbeid in de kosten van de berekening wordt meegerekend. Bij gemiddeld 2 beregeningsbeurten per jaar is een meeropbrengst nodig van 5 tot 12%.

Opvallend

Het systeem van bijbemesting leverde bij het getoetste vroegrijpende ras Seresta een besparing op de stikstofgift op, terwijl bij het latere ras Festien juist meer stikstof werd geadviseerd.

Voor Seresta is dat opvallend, omdat bij dit ras op basis van resultaten uit het verleden werd geadviseerd alle stikstof vóór het poten te geven. Seresta rijpt vroeger af dan Festien en wellicht is het groeiseizoen door de beregening en de latere bijbemesting wat gerekt met daarmee een hogere opbrengst.

't Kompas

De proeven zijn in de jaren 2007-2011 uitgevoerd op proefboerderij ’t Kompas te Valthermond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer