Biggen+voor+studie+naar+hersenschade
© Marcel bekken

Biggen voor studie naar hersenschade

Studente Elise Gieling van Universiteit Utrecht heeft de kennis en het geheugen (cognitie) van biggen met een laag geboortegewicht (LGG) bestudeerd. Zij bekeek of biggen gebruikt kunnen worden als diermodel voor hersenschade bij baby’s.

In haar proefschrift, waarmee zij op 23 april hoopt te promoveren, concludeert zij dat het cognitieve varkens holeboard (een test om cognitie bij varkens te meten) en het LGG biggenmodel veelbelovend lijken.

Toch is verdere verfijning en validatie van dit model noodzakelijk, stelt Gieling.

Gelijkenissen

Biggen vertonen gelijkenissen met mensen en worden regelmatig geboren met een laag geboortegewicht. Of LGG biggen een cognitieve achterstand ontwikkelen ten opzichte van biggen met een normaal geboortegewicht (NGG) was echter onbekend.

LGG biggen bleken tijdens de testvalidatie op bepaalde vlakken meer moeite te hebben met leren en geheugen dan biggen met een normaal geboortegewicht.

Allopurinol

Gieling onderzocht ook de behandeling van ongeboren biggen (via de zeug) met allopurinol. Dat middel is potentieel geschikt om aan LGG gerelateerde hersenschade te beperken.

Allopurinol bleek geen schadelijke effecten te hebben, maar de prestaties van behandelde biggen in het holeboard werden ook niet positief beïnvloed.

Hippocampus

In de hippocampus, een deel van de hersenen dat een rol speelt bij cognitie, werden verhoogde niveaus van een specifiek eiwit gevonden. Dst duidt op een positieve invloed van allopurinol op de hersenontwikkeling van LGG biggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 3°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer