Kostprijs+big+opnieuw+gestegen
© Twan Wiermans

Kostprijs big opnieuw gestegen

De berekende kostprijs van een big bedraagt momenteel € 56,72. De gestegen kosten hebben te maken met de hogere voerkosten. De berekende kostprijs per kilo varkensvlees bedraagt € 1,88.

Dat meldt het Landelijk Biggenprijzenschema van juli 2012. Tegenover het duurdere voer staat weliswaar een hogere biggenproductie, maar die is niet voldoende om dat te compenseren, stelt Productschap Vee en Vlees.

De kostprijs van vlees nam sinds januari met 5 cent per kilo toe en bedraagt € 1,88 per kilo varkensvlees in juli 2012. Dat is 2 cent meer dan een jaar geleden.

Winst of verlies

Op basis van deze kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend. Daarbij wordt een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugen- en vleesvarkenshouder verdeeld.

Een vernieuwd kostprijzenschema wordt ieder jaar in juli uitgebracht. De kostprijzen worden in januari 2013 opnieuw berekend op basis van de meest recente voerprijzen.

Biggenprijsschema

Het www.webapplicaties.wur.nl/asg/producten/veehouderij/biggenprijzenschema/BPSJan2012InclBTW.pdflandelijk biggenprijzenschema is opgesteld door Wageningen UR Livestock Research. Dat gebeurt in samenwerking met DLV Dier Groep, NVV, Rabobank en Vakgroep Varkenshouderij LTO en wordt gefinancierd door het productschap

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer