Nog+geen+besluit+over+neonicotino%C3%AFden
© Nieuwe Oogst

Nog geen besluit over neonicotinoïden

De Europese Commissie (EC) heeft vandaag in Brussel nog geen definitief besluit genomen over het moratorium voor neonicotinoïden.

Er is geen duidelijke meerderheid voor het voorstel om neonicotinoïden vanaf 1 juli te verbieden voor de periode van twee jaar. Voor het moratorium stemden 13 lidstaten, waaronder Nederland, 9 lidstaten stemden tegen en er waren 5 onthoudingen.

Beroepscommissie

Komende week moet duidelijk worden of de EC komt met een nieuw voorstel voor het gebruik van neonicotinoïden. Er is ook de mogelijkheid dat een beroepscommissie over enige tijd een definitief besluit neemt over het bestaande voorstel.

In de periode van beroep is het mogelijk dat lidstaten door de inbreng van nieuwe informatie hun standpunt veranderen. De stemming in de beroepscommissie is bindend bij elke meerderheid, hoe miniem dan ook.

Debat

Als reactie op de besluiteloosheid van de Europese Commissie vraagt de Partij van de Dieren komende week een debat aan de Tweede Kamer. Doel van het debat is om in elk geval voor Nederland wel het gebruik van neonicotinoïden te verbieden.

In een reactie benadrukt beleidsmedewerker Jaap van Wenum dat LTO blijft pleiten voor een Europese aanpak. 'Dit in het kader van een gelijk speelveld voor de verschillende lidstaten in de EU.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer