'Staartbijten speelt bij iedereen'

De ervaringen van biologische en gangbare varkenshouders met staartbijten lopen niet ver uiteen. Dat concludeert student Adriaan van den Bogert van Wageningen UR.

%27Staartbijten+speelt+bij+iedereen%27
© Nieuwe Oogst

Van den Bogert interviewde twintig gangbare en biologische varkenshouders over dit onderwerp. Uit zijn onderzoek bleek dat staartbijten minder continu en vooral in uitbraken voorkomt.

Uitbraak keren

De ondervraagde ondernemers gaven aan dat wanneer je een uitbraak op tijd signaleert, het proces redelijk ten goede is te keren.
Op conventionele bedrijven was er gemiddeld 4,3 keer per jaar een uitbraak en op biologische bedrijven 2,8 keer.

Op gangbare bedrijven kwam staartbijten vooral voor op een leeftijd van veertien weken (+/- vier weken). Op biologische bedrijven was dat tien weken (+/- twee weken).

Meer informatie over de bevindingen uit het onderzoek van Adriaan van den Bogert staan op VarkensNet . Daar kunt u ook reageren of uw ervaringen met bijtgedrag en stoppen met couperen kwijt.

Politieke agenda

Tweederde van de ondervraagde ondernemers meent couperen te zien als een zaak die maar beperkt leeft in de maatschappij. De werkgroep Krulstaart deelt die mening niet. Zij krijgt sterke signalen dat stoppen met couperen hoog op de politieke agenda staat.

‘Staarten minder kort couperen en mogelijk zelfs helemaal niet meer couperen is een complex verhaal en vraagt een zorgvuldige aanpak’, zegt projectleider Geert van der Peet van Wageningen UR. De werkgroep Krulstaart komt begin april met haar eindrapport en een routeplan.

Meer zaterdag in deVakbijlage Veehouderij van Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer