Geen+bouwstop+Brabantse+veehouderij
© jos thelosen

Geen bouwstop Brabantse veehouderij

Er komt waarschijnlijk geen bouwstop voor veehouderijen in Noord-Brabant. Dat is op te maken uit het debat van Provinciale Staten dat vandaag plaatsvindt.

Gedeputeerde Yves de Boer (VVD) wil niet meegaan in het voorgestelde voorbereidingsbesluit voor een bouwstop. Hij vindt het voorstel een ‘paniekreactie’ die het vertrouwen en de afspraken, die onder meer met ZLTO en milieuorganisaties gemaakt zijn tijdens de zogeheten ‘Ruwenbergconferentie’, zou schaden en ondermijnen. ‘We gaan in Brabant geen ondernemertje pesten.’

Aanleiding voor het voorstel voor een voorbereidingsbesluit zijn de vele bouwvergunningen die veehouders de voorbije weken indienden om een mogelijke bouwstop voor te zijn.

Verdienen

De Boer houdt vast aan al ingezette transitie naar een zorgvuldige veehouderij in Brabant, waarbij ondernemers ontwikkelruimte moeten verdienen. De ontwikkeling van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) neemt daarin een belangrijke plaats in. Uitbreiding van bebouwing of bouwblok is alleen mogelijk als de veehouder voldoende punten op deze maatlat scoort

De Boer kreeg onder meer bijval van het CDA en zijn eigen partij, in de persoon van fractievoorzitter Mieke Geeraedts: ‘Ja, er worden nu veel vergunningsaanvragen gedaan. Maar die moeten allemaal voldoen aan de huidige strenge regelgeving. We moeten van een mug geen olifant maken.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer