Eerste+konijnenstal+MDV%2Dgecertificeerd
© SMK

Eerste konijnenstal MDV-gecertificeerd

De eerste konijnenstal in ons land is gecertificeerd voor de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Het gaat om het bedrijf van familie Groenewoud in het Brabantse Vinkel.

De Belgische afnemer Lonki trok het bedrijf over de streep. 'Zij wilden tekenen voor een gegarandeerde afname van minstens twee jaar', zegt Jacq Groenewoud.

De plannen voor de bouw van een nieuwe stal werden halverwege 2011 gemaakt. 'En dan ga je natuurlijk ook nadenken over wat je verder wilt met je bedrijf', geeft hij aan.

Vraag naar kwaliteit

In de markt is er volgens Groenewoud een toenemende vraag naar kwaliteit, duurzamere werkwijzen en diervriendelijker vlees. 'Daar wilde ik als ondernemer graag op inspringen, onder meer met ruimere hokken. Maar investeren betekent risico nemen.'

Door de investering in de duurzame stal kwam hij echter in aanmerking voor een fiscale regeling (MIA/Vamil) van de overheid. 'Dat maakte de keuze ook makkelijker.'

Dubbele rijen

Groenewoud zette half augustus 2012 de eerste konijnen in hun nieuwe onderkomen. De stal heeft vijf dubbele rijen van 35 hokken van 2,12 bij 1,02 meter. In totaal zijn dat 350 hokken met dertig konijnen per hok.

De konijnen hebben 67 procent meer ruimte dan in zijn vorige stal. De bodems zijn van kunststof. 'Dat veroorzaakt minder beschadiging aan de poten van de dieren dan de gaasroosters van de oude hokken', geeft de konijnenhouder aan.

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer