Kritiek op onderwaterdrainage in veen

Onderwaterdrainage in het westelijk veenweidegebied vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. Dat melden afdelingen Leiden en Gouda van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV).

Ook is onderwaterdrainage volgens de natuurorganisaties strijdig met de Europese Kaderrichtlijn Water, omdat het ten koste gaat van de waterkwaliteit. KNNV wijst daarbij naar een onderzoek van Alterra.

Daarin staat dat onderwaterdrainage er voor zorgt dat het inlaatwater met 25 procent toeneemt, waardoor het gebiedseigen water meer wordt verdrongen dan voorheen. Bovendien vindt dat plaats in het vegetatieseizoen, stelt KNNV.

Gunstig

Onderwaterdrainage heeft een gunstig effect op de bodemdaling vanwege de vermindering van mineralisatie, vooral wanneer de drainage ondiep wordt aangelegd.

Een neveneffect is echter dat de bovengrond in het voorjaar extra wordt gedraineerd en de regenwormen daardoor dieper wegtrekken. 'De grond wordt daardoor minder aantrekkelijk voor steltlopers als de grutto', weet de KNNV.

Maaiveld

Alterra heeft aanbevolen om de onderwaterdrainage zo hoog mogelijk in het profiel aan te leggen, bijvoorbeeld 30 centimeter beneden het maaiveld. 'Hier is echter geen animo voor bij boeren in het gebied', geeft de KNNV aan.

Provincie Zuid-Holland subsidieert sinds kort onderwaterdrainage. KNNV-afdeling Gouda vindt het een verkeerde ontwikkeling en heeft dit aan de provincie gemeld. Zonder effect overigens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer