Goede+peen+toch+nog+duur
© Nieuwe Oogst

Goede peen toch nog duur

Na een matig afzetseizoen lopen de prijzen voor goede peen nu toch nog op tot een niveau van zo’n € 33 per 100 kilo.

Oorzaak voor de stijgende peenprijs is de lage voorraad aan Nederlandse peen en het beperkte aanbod op dit moment vanuit Zuid-Europa. Hendrik Eerkens van Agrifirm Plant en Dutch Carrot Group benadrukt dat de goede prijzen alleen betaald worden voor de beste kwaliteit en de grofste peen.

'Het zijn echt de krenten uit de pap', zegt Eerkens. 'Vooral Belgische spoelbedrijven zijn nu bereid behoorlijke prijzen te betalen.' De notering voor peen op de regionale landbouwbeurzen steeg de afgelopen 2 weken van minder dan € 17 tot soms wel € 33 per 100 kilo.

Weerslag op kwaliteit

De lage Nederlandse voorraden zijn een gevolg van de matige groeiomstandigheden van afgelopen seizoen. Dat heeft zijn weerslag gehad op de kwaliteit en daardoor is relatief al veel bewaarpeen geruimd.

Vanuit Zuid-Europa komt de aanvoer van nieuwe peen dit jaar vertraagd op gang. In Spanje en Frankrijk is de peen wat later vanwege de koude weersomstandigheden. Vooral de Spaanse peentelers ondervinden bij de oogst nu hinder van overvloedige neerslag.

Niet overvragen

Hoe lang de goede prijzen aanhouden, is volgens Eerkens moeilijk te zeggen. Hij ziet dat de prijsniveau's van oude peen en nieuwe peen elkaar naderen. 'Telers moeten nu niet overvragen, anders jagen ze de klanten weg. De huidige afnemers kijken al met een schuin oog naar het aanbod van nieuwe peen vanuit Israël en Zuid Europa', waarschuwt de peenspecialist.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer