Dijksma%3A+%27Plattelandsgeld+voor+de+boer%27
© Jos van Leeuwen

Dijksma: 'Plattelandsgeld voor de boer'

Het geld vanuit het Europees landbouwbeleid moet op het boerenerf terechtkomen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een debat met de Tweede Kamer over de inzet voor het Europees landbouwbeleid (GLB).

Dijksma laat weten dat Nederland het de komende zeven jaar met minder landbouwgeld uit Brussel moet doen. 'Premier Rutte heeft zich ingezet voor een ruimer landbouwbudget voor Nederland, maar dat is helaas niet gelukt.'

Plattelandsgeld

Dijksma wil een evaluatie over de besteding van het plattelandsgeld dat in het GLB-budget beschikbaar is. 'Het is belangrijk dat ook plattelandsgeld wordt gebruikt voor innovatie en verduurzaming van boerenbedrijven.'

De staatssecretaris wil samen met de agrarische sector en de Tweede Kamer bekijken waar het geld aan wordt besteed.

Vergroening

'Nederland staat achter de 7 procent vergroeningseis zoals die is gesteld door de Europese Commissie', zegt Dijksma. 'Maar de invulling van de vergroeningsmaatregelen is te rigide. We willen dat lidstaten meer flexibiliteit krijgen om die maatregelen in te vullen.'

Jonge boeren

Dijksma wil zich inzetten voor verplichte steun aan jonge boeren in het Europees Landbouwbeleid. Dat kan middels een top-up op de inkomenstoeslagen en vanuit een fonds voor duurzame investeringen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer