Toch paardenvlees in gehaktballen Ikea

In de gehaktballen van Ikea-leverancier Dafgard is toch paardenvlees aangetroffen. Dat bevestigden directeur UIf Dafgard van het Zweedse bedrijf en de Zweedse keuringsdienst van waren gisteren.

In de balletjes zat 1 tot 10 procent paardenvlees. Ook de knakworsten worden door de meubelgigant teruggehaald. Daar zit eveneens paardenvlees in.

Dafgard had dinsdag nog op basis van eigen tests gemeld dat de gehaktballen van het bedrijf de afgelopen drie weken paardenvleesvrij zijn geweest.

Voorzorg

Daar komt de directeur nu op terug. Uit voorzorg heeft hij nog zes andere producten uit de handel genomen. 'We hebben die producten, waaronder een lasagne, nog niet kunnen testen', zegt Dafgard.

Tot nu toe heeft Dafgard naar eigen zeggen meer dan 500 DNA-testen op zijn producten uitgevoerd. De directeur zegt zich 'bedrogen' te voelen door een Europese toeleverancier, maar wil niet zeggen welke.

Axfoof

Het Zweedse Axfood stopte gisteren ook met de verkoop van een aantal van zijn producten, omdat er paardenvlees in bleek te zitten. Dat vlees kwam, via een Zweedse toeleverancier in Malmö, uit Ierland.

Meubelgigant Ikea heeft zijn gehaktballen in Nederland en 23 andere landen uit voorzorg uit de handel genomen. Een Ikea-woordvoerder in Nederland zegt dat Dafgard geen leverancier is voor de Nederlandse vestigingen.

Worstjes

Het hoofdkantoor in Zweden heeft inmiddels ook aanwijzingen dat in worstjes van het concern paardenvlees kan zitten. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CBS. Ikea in Nederland heeft deze worstjes niet in het assortiment.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer