Meeste monsters vrij van paardenvlees

Uit de meeste onderzoeken van de NVWA naar het gebruik van en de handel in paardenvlees blijkt dat er geen paardenvlees is gemengd met rundvlees. Ook zijn er tot nu toe in paardenvlees geen sporen gevonden van verboden medicijnen.

Meeste+monsters+vrij+van+paardenvlees
© Nieuwe Oogst

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tot nu toe ruim 370 monsters genomen bij bedrijven variërend van slachthuizen tot supermarkten. In 203 monsters die nu al zijn onderzocht, is niets bijzonders aangetroffen.

In het onderzoek zijn ongeveer 160 bedrijven in beeld waar de NVWA monsters neemt van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt.
Bij twee bedrijven loopt een strafrechtelijk onderzoek. Bij een bedrijf uit Oss blijkt uit testen dat daar wél rundvlees met paardenvlees is aangetroffen.

Europees overleg

Staatssecretaris Dijksma heeft bij haar collega-ministers van Landbouw in Europa gepleit voor coördinatie door Europol: 'Fraudeurs moeten niet in het ene land worden vervolgd en dan vervolgens uitwijken naar andere landen en van daaruit verder frauderen. Ik wil daarom een Europees register waarin mensen en bedrijven staan die eerder zijn veroordeeld.'

De aanleiding voor het grootschalig onderzoek door de NVWA waren de signalen uit het buitenland en het aantreffen van paardenvlees in levensmiddelen in Nederland. Deze levensmiddelen waren in het buitenland geproduceerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer